
Δημοσιεύσεις
Μέσα από τα άρθρα μας, εκφράζουμε το πάθος μας για την αρχιτεκτονική, την έρευνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμβάλλουμε ενεργά στον επιστημονικό διάλογο, παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και λύσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου.
Μέσα από τα άρθρα μας, εκφράζουμε το πάθος μας για την αρχιτεκτονική, την έρευνα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμβάλλουμε ενεργά στον επιστημονικό διάλογο, παρουσιάζοντας καινοτόμες ιδέες και λύσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου.
Άρθρα
Η παρουσίαση αφορά τέσσερις βραβευμένες και διακεκριμένες συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με θέμα το αστικό και περιαστικό τοπίο, που διέπονται από τις ίδιες αρχές, με κοινή συνιστώσα, η οποία ενσωματώνει στον σχεδιασμό το κρυμμένο χωρικό και χρονικό δυναμικό, το πνεύμα του τόπου. Η ένταξη του υφιστάμενου οικοσυστήματος στη σχεδιαστική πρόταση διασφαλίζει την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, ενυπάρχει η κοινωνική διάσταση στοχεύοντας στη διάδραση της επόμενης γενιάς με τη φύση. Με τον σχεδιασμό λειτουργικών τοπίων, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου και στις σύγχρονες ανάγκες για βιώσιμα περιβάλλοντα, δημιουργούνται μνήμες στα παιδιά και ενθαρρύνονται βιωματικές εμπειρίες, που ενισχύουν την ενσυναίσθηση και τη διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας ζωής. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι χρειαζόμαστε τόπους με ταυτότητα και δυναμική, χωρίς στερεότυπα. Έχουμε ανάγκη από ευέλικτα ‘σημεία στίξης’ για να τα ενώσουμε και να ζωγραφίσουμε τη δική μας ξεχωριστή εικόνα για τους εαυτούς μας και για τους τόπους που μας φιλοξενούν.
Μια ανθρωποκεντρική στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματικές ενεργειακές αναβαθμίσεις, καθώς η υποκειμενική εμπειρία των χρηστών επηρεάζει άμεσα την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, παρουσιάζουμε το UXindoor, ένα τυποποιημένο πλαίσιο αξιολόγησης για τη μέτρηση της εμπειρίας χρήστη (User eXperience - UX) σε σχέση με την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος (Indoor Environmental Quality - IEQ).
Το UXindoor αποτελεί βασικό στοιχείο του έργου PRIME Energy-Indoor, το οποίο στοχεύει στην καθοδήγηση ολοκληρωμένων ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων, βασισμένων σε πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας και ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος.
Το πλαίσιο αξιολόγησης συνδυάζει ερωτηματολόγια, φορητά όργανα μέτρησης και περιβαλλοντικούς αισθητήρες IoT σε ένα ενιαίο σύστημα ανάλυσης.
Η παρούσα μελέτη σκοπιμότητας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος σε δύο δημόσια κτίρια στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, κατά την περίοδο των έξι μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023.
Η μελέτη συζητά τόσο τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου συστήματος όσο και τους περιορισμούς του.
Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων, ως αποτέλεσμα των τοπικών πολιτικών έκτακτης ανάγκης, όπως τα lockdowns, η τηλεργασία και ο αυξημένος αερισμός των κτιρίων, που εφαρμόστηκαν για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Στην παρούσα μελέτη εφαρμόζουμε τη μέθοδο ενεργειακής υπογραφής σε δύο δημόσια κτίρια γραφείων στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, προκειμένου να συγκρίνουμε την ενεργειακή τους απόδοση πριν (2018-2019) και κατά τη διάρκεια (2020-2021) της πανδημίας.
Η μέθοδος ενεργειακής υπογραφής κανονικοποιεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ως προς το μέσο κλίμα, εξαλείφοντας την επίδραση των ετήσιων καιρικών συνθηκών στην κατανάλωση ενέργειας και διαχωρίζοντας την ενέργεια θέρμανσης, ψύξης και τη βασική κατανάλωση. Αυτό μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τις δύο περιόδους χρησιμοποιώντας δεδομένα από μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση (από 16% έως 26%) τόσο στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση όσο και για ψύξη κατά την περίοδο της πανδημίας και για τα δύο κτίρια, η οποία δεν σχετίζεται με διαφορές στις ετήσιες καιρικές συνθήκες. Παρόλο που αυτή η παλαιότερη μέθοδος είναι γρήγορη και εύκολη στη χρήση, παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς, οι οποίοι συζητούνται, μαζί με πιθανούς τρόπους βελτίωσής της.
Σε πλήρως αδιαμόρφωτο χώρο κτιρίου πρώην καπναποθήκης στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος 350 τ.μ, ο οποίος στέγασε τα νέα γραφεία εταιρείας συμβούλων Μηχανικών.